"Részvételeddel egy mozgáskorlátozott kislány életét könnyebbé teszed"

Interjú Petrovics Zoltánnal, az Adrenaline Akadályfutó verseny egyik szervezőjével

Sebők Szabolcs / 2019.09.13.


Szeptember 21-én egy új sorozat rajtol el Adrenaline Akadályfutó Verseny néven. A Gerecse lábához megálmodott verseny egy különleges őszi napot ígér nekünk, de ami még ennél is fontosabb, hogy egy szívet melengető küldetésben is tudtok a szervezőknek segíteni, ha ide szervezitek a programotokat. Interjú Petrovics Zolival, az egyik főszervezővel.


OCR Mag.: Kérlek, hogy röviden mutatkozzatok be az olvasóknak. Mióta érlelődik a verseny ötlete? Mint szervezők mióta vagytok jelen az akadályfutás világában? Honnan indultatok? 

P.Z.: Dr. Hernádi Balázs és én vagyunk a két mozgatórugója az egyesületnek. Mindketten Esztergom vonzáskörzetében élünk és dolgozunk. A sport szeretete gyermekkorra nyúlik vissza ahol megkaptuk az alapokat.
A verseny ötlete kb. 2 éve merült fel. Több hasonló jellegű versenyen vettünk részt mind egyénileg mind csapat kategóriában. Azt nem mondanánk, hogy jelen vagyunk az akadályfutás világában de reméljük, hogy a verseny után alkalmasnak bizonyulunk a befogadásra…. 

A versenyt szervező Fair Play Egyesület mióta létezik, mi a küldetése, milyen egyéb akciókat szerveztek? 
Az egyesület előszervezete évekkel ezelőtt alapult a helyi közösség  kezdeményezéseként. A környéken élő emberek mindennapjainak színesebbé tétele volt a cél. Időközben a sport felé orientálódtunk, 2019-ben a korábbi évek munkája alapján kiérdemeltük a közhasznú minősítést..
Célunk továbbra is az egészséges életmódra nevelés és a sport népszerűsítése a gyermekek és a felnőttek körében.
Évek óta segítségünkkel kerül megrendezésre az esztergom-kertvárosi Palatinus Strandon a Vidám Oroszlán Jótékonysági Sárkányhajó verseny amelynek helyi szinten nagy sikere van.

Az Adrenaline verseny kapcsán a helyi tankerületen keresztül 100 jegyet adományoztunk a jó tanuló, jó sportoló gyermekek részére ezzel ösztönözve őket a mozgásra és a tanulásra.    

A verseny helyszínét sikerült igazán eldugott helyre, a Gerecse lábához tenni. Mit lehet tudni a helyszínről? Mennyire lesz könnyen megközelíthető? 
Igyekszünk minden fórumon felhívni a figyelmet a megközelítésre. Egyébként annyira nem bonyolult. : )
A lényeg, hogy Mogyorósbányát üssék be a GPS-be és a falu elött már ki lesz táblázva egyértelműen a rendezvény helyszínének megközelítése.
A helyszín kiválasztása nem volt egyszerű feladat. Gondolnunk kellett a megfelelő terepviszonyokra, a földmunkák kivitelezhetőségére, az akadályok helyszínre szállítására és megépítésére és még számos dologra. Végül Szarkáspuszta mellett döntöttünk. A terület tulajdonosa bizonyult a legjobb partnernek a kivitelezésben.   


A helyi motocross pálya adja az útvonal nagy részét, vagy felmászunk a Gerecse közeli emelkedőire?
A motocross pálya több éve használaton kívül van. Mondjuk úgy, hogy a nyomvonal egy része adta a gerincét a versenypályának. A klasszikus Gerecse (Gete, Hegyeskő, Mogyorósbányai szikla, Bajóti szikla) jelenleg nem a pálya része, ha belevettük volna úgy 15, 20 Km-es lett volna a minimum táv ami így elsőre meredek lett volna… Viszont a jövőre nézve rengeteg lehetőséget rejt a környezet. A pálya szintkülönbsége így meghaladja a 200 métert.       

  

Van a kiírásban egy jótékonysági akció is. Mesélnél erről a sztoriról egy kicsit bővebben? 
A korábban említett Sárkányhajó versenyt Izsó Veronika miatt kezdtük szervezni, az évente megrendezésre kerülő verseny során befolyó teljes összeget a Veronika segítésére létrehozott Happy Lion Alapítvány kapta.

Az Adrenaline-ból befolyó összeg egy részét szintén az Alapítvány fogja megkapni a fent maradó összeget pedig a környékbeli gyermekek sportolási lehetőségének bővítésére szánjuk.    


Elnézve a promó videókat elsőre nehéz eldöntenünk, hogy ez inkább egy keményebb OCR buli lesz, vagy inkább fun run (mud run) jellegű verseny? Ti hova pozicionáljátok az eseményt? 

Ez egy nagyon jó kérdés. Valahol tényleg a kettő között vagyunk jelenleg. A verseny után fogjuk eldönteni azt, hogy melyik irányba fejlődjünk. A hazai OCR versenyek igen sokrétűek, nagyon sok verseny van de azt látjuk, hogy lehet újat mutatni a sportágban, mindig vannak jó ötletek, új akadályok a különböző szervezésekben.        

Készültök külön profi kategóriával. Mit jelent ez? Ezt regisztrációnál kell(ett) jelezni? Mivel különböztetitek meg a profikat? 
A különböző versenyeken azt tapasztaltuk, hogy van az a réteg aki ezeket a versenyeket véresen komolyan veszi és van az a réteg aki buliból vesz rajta részt.

A nap első futama a Profi kategória. Aki teljesen friss pályán szeretne futni, nem akarja, hogy "hátráltassák" illetve úgy érzi, hogy az átlagnál magasabb szinten van az benevezhet ebbe a kategóriába, ezzel egy plusz lehetőséget szerettünk volna nyújtani a versenyzőknek.       

 

Viszont találtunk egy érdekes/vicces kategóriát: Superhero? Honnan jött az ötlet.  
Vannak gyerekeink és imádják a szuperhősöket : ) Úgy gondoltunk, hogy ez amolyan bulifutam lenne. Jól fog mutatni a számos jelmezes versenyző. Egyébként a pályát technikai ruhában végig küzdeni is kemény de jelmezben meg aztán brutális lesz. Aki ebben a futamban végig megy az tényleg egy szuperhős.         
Felhívjuk a figyelmeteket egy másik kategóriára ami szintén kuriózum ez a Szingli futam. Ezen a futamon egyedül álló nők és férfiak mehetnek, segítve egymást a különböző akadályok leküzdésében, hisz egyesületünk alapja a Fair Play…  

28 akadályról szólt a korábbi ismertető. 7 km-en ez egészen jó aránynak néz ki papíron, de ez valóban ennyi konkrét akadály? Mennyi természetes és mennyi épített akadályt kell itt érteni? 
A 28 akadály az 28 akadály!
25 akadály épített, itt van egyszerűbb és bonyolultabb monstrum is. 3 akadály pedig inkább technikai (pl. medicinlabda dobás)

Miféle büntetést eszeltetek ki, ha valakinek mégsem jön össze egy-egy akadály teljesítés?
Ebben annyira nem voltunk kreatívak, 15 négyütemű fekvőtámasz a büntetés. 

Meddig lehet még regisztrálni? 
Szeptember 16-án éjfélig lehet regisztrálni, a szűkös határidő miatt azonban ajándékpólót már nem tudjuk garantálni csak az érmet.  

Hogy álltok a nevezésekkel?  
Nyilván mi több nevezőre számítottunk de tudjuk, hogy minden kezdet nehéz és bízunk abban, hogy a jövőben az Adrenaline verseny népszerűsége emelkedni fog.   


Helyszíni nevezés lehetséges lesz majd?
Gyermek kategóriában lehet a helyszínen is nevezni.

Ha három konkrét érvvel kellene meggyőznöd egy hezitáló futót, hogy szeptember 21-én idejöjjön hozzátok versenyezni, melyek lennének azok? 
1. Kihívásokkal teli, új, ismeretlen pálya. (Mert itt még nem voltál)
2. Maga a sport, a jó levegő, varázslatos táj szeretete. (Esztergomi panoráma)
3. Az a szavakban nem kifejezhető érzés, hogy a versenyen való részvételeddel egy mozgáskorlátozott kislány életét könnyebbé teszed. S talán utóbbi a legfontosabb

Minden információ a versennyel kapcsolatban