"A legminőségibb akadályokat hozzuk el versenyről-versenyre nevezőinknek"

Interjú Rozina Tamással, az Running Warriors alapítójával

Veiger Gábor / 2020.10.31.


Rozina Tamással a Running Warriors versenyek szervezőjével, a Hungarian OCR Association elnökségi tagjával beszélgettünk az elmúlt hetek eseményeiről terveiről és a sportág jövőjéről. 


OCR Mag.: Először is köszönöm, hogy időt szakítasz ránk!
R.T.: Én köszönöm a megkeresést.


Eltelt két hét a versenyetek óta, a nyolc napon belül gyógyuló sérülések már beforrtak, a lelkiek dédelgetésére meg lement pár mise. Felmenőid nem hívtak, hogy mi történt mostanában, mert nagyon sokat csuklanak?
Nem :)


A kérdés nem véletlen, hiszen elég sokan pislogtunk, mint hal a vízben, miközben megéltük a pályát. Mit láttál te akkor a versenyzőkön és milyen jelzéseket kaptál azóta?
Drámai pillanatokat láttam a versenyzőkön, ez tagadhatatlan. Meglepődtek rendesen. Kaptam hideget meleget, jöttek hozzám, hogy normális vagyok-e, hogy egy ilyen kemény pályát rakok össze, de amint az adrenalin csökkent, csillapodtak a kedélyek, az jött vissza, hogy igen, ez már valami, ez végre valami más! Külön tetszett, hogy Basic-esek a futamuk előtt, után ki-kipróbálták az Elit akadályokat is és érdeklődtek irántuk, akik meg már nekimentek egyszer visszasétáltak és fejben oldották meg a feladatokat.


Magyarországon kevéssé akarják keményre venni a szervezők a versenyeiket, nem akartam beállni a sorba, nem is tehettem meg hiszen a HOCRA elnökhelyettesként, muszáj példát mutatnom verseny szervezőként is. Kötelességemnek éreztem, hogy a Running Warriors irányt mutasson és kiemelkedjen a tömegből, nem a nevezők mennyiségére, hanem a verseny minőségére koncentráltunk.

Tavalyi EB-n olyan élményeket éltünk át, amiket mindenképpen haza szerettünk volna hozni, úgy érzem ez sikerült is.

Azóta is napi szinten tartom a kapcsolatot a versenyzőkkel, kicsit átgondolva az jön vissza, hogy hálásak, amiért egy újabb szintet, egy nemzetközi szintet mutattunk meg nekik. 


Az idei év, nem túl meglepő módon, erre a sportra is rányomta bélyegét. Elmaradt a Bánki-tó futam. Jövőre terveztek Kamaraerdővel és Bánkkal is, esetleg egy eddig még fel nem térképezett területeket is be szeretnétek vetni?
Mind a két helyszín a tervek között szerepel. Alap a Kamaraerdő, rövidebb távként, OCR 100, OCR 400, sprint. Bánk, mint hosszabb táv. Vannak új helyszínek is, olyanok egyedi helyszínek, ahova eddig terepfutó cipővel még nem tehettük be a lábunkat. Igazi kuriózumok lesznek, ha Isten is úgy akarja, mi minél többet szeretnénk ezekből elfoglalni. Sajnos a Covid helyzet miatt minden képlékeny. Ötletelek egy stadion versenyen is, ahol 400 méteren sprintben vagy váltóban indulhatnak a nevezők, lelátóról lehet tombolni, a TV közvetíti, mint egy modern aréna.

Bánkon elég összetett terepet ki lehet jelölni, mondhatni a több ezres szintkülönbségen kívül van ott minden, mi szem-szájnak ingere. A természet adta lehetőségeken kívül, terveztek egyéb különbségeket is a két helyszíni versenyen között?
Itt olyan lehetőségekről tárgyalunk, amit még magyar versenyzők nem élhettek át. Ez természetesen nem egy szimpla erdei ösvényt takar, de aki fél a denevérektől, az azért kezdje el magát tréningezni. Remélem nem kiabálom el és egy emlékezetes kalanddal lehetünk gazdagabbak. 


Mivel készül az RW a jövőre?
Jelenleg 15 akadály van tervezés alatt. De, hogy tényleg valami kellemes hírrel is szolgáljak, be fogjuk vezetni a pénzdíjazást. 


Ez az erőteljes, gépesített akadály építés, amit most tapasztaltunk, mennyire tereli új irányba a Ti, illetve a HOCRA tagszervezetek által rendezett versenyeket? Értem ez alatt az akadályok száma/táv hossz vagy a minőségi feltételeket. (például a RW-n is meg van különböztetve A, B, egyéb típus) 
A RW mindenképpen ezt az irányt fogja folytatni, a legminőségibb akadályokat hozzuk el versenyről-versenyre nevezőinknek. Várjuk mi is a World OCR ajánlásait, de úgy tűnik, hogy lesznek alapok, amiket teljesíteni kell. Például a mi utolsó akadályunk, a 27 méteres monster egy eltúlzott, de olyan példa erre, amit illik majd megközelíteni szervezői szinten.



Lesz egy (szigorúbb) minimum, arra vonatkozóan, hogyha egy rendezés részt akar venni a magyar OCR bajnokságban? Pl. akadályok, terep, útvonal, ajándékok tekintetében. Tavaly (is) volt olyan esemény, aminél finoman szólva is billegett a léc, ha a minőségi építményeket nézzük. Anélkül, hogy megneveznénk ilyen szervezeteket, volt már olyan, "akinek" a kezét kénytelenek voltatok elengedni?
Igen, ez sajnos már megtörtént és vizsgálunk más szervezeteket is. Közösen kell dolgoznunk a minőségi futamokon, ez extra feladatot ró mindenkire, reméljük minél többen csatlakoznak és folytatják az utat velünk.


A FISO (World OCR), mint nemzetközi szervezet egy ernyő alá rendezte be a "ninja", "parkour", "ocr" és "adventure racing"-et. Ti mint ennek a szervezetnek a magyar hangja ezeket a rokon sportokat, hogyan kívánjátok integrálni a magyar sportéletbe? Igazából az AR érdekel, hiszen az egyfajta tájékozódási verseny, jelöletlen területen. Az OCR-ben pedig azt látjuk, ha kicsit ritkábban van szalagozva a pálya, annak egyből visszhangja lesz.
Ezek a sportágak mind külön-külön, önálló ágazatok és a szervezet fogja össze. Jelenleg nincsenek szabályaink és eszközeink arra vonatkozóan, hogy ki hogyan rendezheti vagy vehet részt ilyen eseményeken, de ha hivatalosan szeretné űzni, azaz nemzetközileg is elismert versenyekre szeretne menni, akkor be kell tagozódni a szövetségbe. Mi egy csatorna leszünk köztük és a FISO között, de szuverén sportágakként kell tekinteni mindegyikre. Egymást segítve tudunk működni. Az irányító testület mi vagyunk.


Elindult az OCR vlogotok, aztán abba is maradt. Mikor lesz új adás? 
Szeretném, ha ti csinálnátok ilyet! :) Ebben támogatást is nyújtanék nektek.

Egyéb kulisszatitok, amit szívesen megosztanál velünk?
Egyben biztosak lehetnek a RW versenyzők, nálunk a futás jelenti majd a pihenést.

Köszönöm az interjút.
Én köszönöm.

Interjú: Veiger Gábor

Fotók: Running Warriors facebook