HOCRA versenyszimulációs-edzés sorozat

Összefogás a javából!

Veiger Gábor / 2021.03.11.


Mindenkit nagy izgalommal töltött el a hír, hogy a HOCRA égisze alatt tevékenykedő szervezetek egy eddig nem látott együttműködés keretén belül elindítottak egy edzéssorozatot, mely nem mellesleg éremesővel is kecsegtet. A versenyek hátteréről kérdeztük Rozina Tamást, a szövetség elnökségének tagját.



Először is gratulálok az összefogáshoz, amit ebben a sorozatban sikerült összehozni. Ráfért már a sportra.
Sziasztok köszöntök mindenkit! Köszönjük a gratulációt mindenki nevében. Ilyenkor magyarnak lenni jó érzés mert akárhogy is illetnek minket bármivel is a külföldiek a magyarok, ha össze kell fogni akkor összefognak és ezt be is bizonyítjuk a sportban is! Nem akarok politikusnak tűnni, de legyünk őszinték az elmúlt években az OCR versenyszervezésben bőség zavara volt, és kevésbé kapott figyelmet a szövetség létjogosultsága!

Az egyesületek is részt vettek az ötletelésben? Mennyien üdvözölték a kezdeményezést? Hány egyesület jelezte már részvételét?

Természetesen, mindenki részt vett az ötletelésben. Most azok az egyesületek kerültek reflektorfénybe, akik rendelkeznek saját pályával, vagy minimális költséggel tudnak építeni, zárt területen. Amelyik egyesületben vannak igazolt versenyzők azok mind jelezték, hogy részt vennének.

Elég váralanul robbantatok be az ötletetekkel a közösség közé. Mióta érlelődött ez bennetek? Volt-e valami előzménye? Gondolok itt például arra, hogy „Tibike pályájára” már elkezdtek szervezni egy szlalom-akadályfutó versenyt.
Pont abból a gondolatból született, hogy két szervező is szinte azonos időpontra tette saját versenyét. Ekkor lépett közbe a szövetség, hisz többen is jelezték, hogy nem tudnak részt venni mindkét versenyen. A szövetségi tagoknak figyelni kell egymásra, de ez az ütközés végül jól sült el hiszen megrendezésre kerül ez a sorozat. Fontos, hogy a szövetség a szervezésben nem vesz részt, minden szervező maga alakítja a szabályokat, a szövetség csak felügyeli a rendezvényeket, többek között azt is, hogy a mostani járványügyi előírások be legyenek tartva.

Az Extreme Trail kicsit kilóg a sorból. Nekik, ha jól tudom nincs állandó pályájuk. Ők hogyan oldják meg a saját részüket?
Mivel a szabály azt írja elő, hogy csak zárt területen lehet rendezni bármilyen sporteseményt, ezt vállalták és az alakalomra külön pályát építenek. Maguk határozzák meg milyen akadályokat esetleg mennyi futást tesznek bele.

A Sziget Grund és a kecskeméti esemény részleteit már ismerjük, azaz az első két helyszínt. A budapesti esetében elég „nindzsásra” sikeredett venni a figurát, a második esetben már futni is kell a szakaszok között. Mire számíthatunk a többi helyszínen?
Mint mondtam, minden helyszínen másra és másra számíthattok. Extremen már 2 km lesz az össz táv. Ahogyan követik egymást a rendezvények, úgy nő a teljesítendő kilométerek száma is. A 63. bázis rátesz még egy lapáttal, szinte egy igazi OCR távú versenyt rendeznek. Győrben kicsit visszaveszünk, de nem az akadályok számában.

Besűrítettétek az első három alkalmat, egymás utáni hétvégékre. Hogyan lehet pótolni a kimaradt versenyeket?
Ez év december 31.-ig, ahol fix pályák vannak építve ott „bármikor” pótolhattok. (Előzetesen egyeztessetek!). A többi esetben is a pálya még marad azon hétvégén, tehát vasárnap is lefutható a kihívás. Ha ez sem megoldás akkor a szervező felajánlja, hogy egy későbbi versenyén lehet pótolni a futamot.


Nagyon lelkesen készülnek a rajtolók. Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig? Hány indulóval számoltatok összesen?
Vannak olyan helyszínek, ahol már most létszámkorlátozást kellett bevezetnie a szervezőknek. Ahol elegendő a tér oda egy időben száz feletti létszámmal számolunk.

A szövetség milyen plusz szerepet vállal az események szervezésében azon túl, hogy a közös eseménysorozatot menedzseli? Gondolok itt pl. akadályok, nehézségi szintek meghatározása stb. Vagy ez inkább minden szervező saját fantáziájára lesz bízva? Határoztatok-e meg valami minimumot?
Kevésbé kezeljük ezeket a napokat, kimondott versenynek, inkább edzésnapoknak tekintjük. Éppen ezért minimumot sem határoztunk meg, de követni kell az OCR sportágban meghatározott akadály elemeket. A szervezői visszajelzésekből azt tudjuk ígérni, hogy még a legrövidebbnek tűnő pálya is, heves izommunkára fogja a legelszántabb rajthoz állót is. Szimulálni szeretnénk a versenykörülményeket, hogy az igazolt sportolók minél jobban fel tudjanak készülni a szezonra, országos bajnoki futamokra, még ha idén kicsit később is tudjuk elindítani azokat.

Mit lehet tudni a díjazásról? Érem az alap. A később teljesítőkre milyen szabályok vonatkoznak? Időeredménye számít majd egy végső összesítőben?
A díjazás szervezőkre van bízva. Ami biztos, hogy mindenki megkapja az adott pálya érmét. Mindegyik különböző formájú és az öt darabot összeillesztve kapunk egy hatalmas pakettet. Az időeredmények csak a meghirdetett napon fognak számítani, az adott egyesület, egyedi ajándékai miatt.

 

A korlátozó szabályok értelmében nézők nem látogathatják a versenyt. Tervezitek-e, hogy valamilyen formában számukra is „nézhetővé” tegyétek az eseményeket?  Vagy egyelőre erre még nincs erőforrás, lehetőség?
Ezt rátok bízzuk.

A dátumokat nézve úgy látjuk, a szövetség azzal számol, hogy az év második fele szólhat már éles versenyekről. Jól gondoljuk, hogy az országos bajnoki- és kupafutamok az év második felében kerülnek megrendezésre?
Igen. Lesz bajnoki futam, és már több egyesület is betárazott a naptárba, hamarosan arról is adunk információt.

14-én terveink szerint mi is ott leszünk a kezdésnél. Ha a technika is úgy akarja LIVE formájában is közvetítünk. Amennyiben nincs lehetőségetek kijönni, úgy tartsatok velünk és jövünk beszámolóval is.
Vigyázzatok magatokra, a szövetség is azon lesz, hogy minél biztonságosabban legyenek lebonyolítva az események. Hajrá OCR sport!


Interjú: OCR magazin