ExtremeRush 2.0

Minden verseny IS

Veiger Gábor / 2021.08.22.


Hűű, figyu, gyerekek, ez közel van és lesz valami Military pálya is! Meg kéne nézni… Volt itt valaki tavaly? Nem? Ja, de? Milyen volt? Aha, nem voltam még Bakony Runon. Nem baj, jó lesz, megnézzük! Menő a polgármester videója!


Megnéztük.

Verseny előtti “szokásos” variálásra szuper rugalmasan jön a válasz Facebook-üzenetben. Piros pont.

Rajtlista update, posztok az utolsó napokban özönlenek, infó mailben: érkezz 90 perccel a futamod előtt. Oké. 9:00 rajt esetén 7:30 (na jó, 7:38) pipa. Nézelődés, toi-toi, sorban állás. Sorban. Állás. S.o.r.b.a.n.á.l.l.á.s. Rohadt sokáig tartó sorban állás. Előbb finoman, aztán már kevésbé finoman megy a morgolódás. 8:40-kor végre megvan a chip (papír karszalaggal rögzítendő a csuklóra, indul a para, hogy tutira el fogom hagyni). Bemelegítés. Sejthető, hogy ebből nem lesz 9:00-kor rajt. Bemondják, hogy csúsztatva 9:30-ra. (Szervezőt sehol sem találni, aki tudna rá válaszolni, hogy akinek már van chipje és be is melegített már, elrajtolhat-e.)

Oké, ha nem, hát nem… Akkor üljünk le az árnyékban… Enni vagy nem enni? (Hiába nem egy világbajnoki futam, aki így szokta meg, az kisebb verseny előtt is percre pontosan tolja be a fél banánt/zselét/izót/akármit.)

Indul az agyalás: ha csúszik a rajt, akkor vajon a katonai/feleségcipelő futamok is csúsznak? Hogy lesz a nap folytatása? Mindegy, first things first, fókuszáljunk most a futásra.

Idő telik, sor csökken, közös melegítés is van, felsorakozhatunk az első rajthoz, “Hamarosan visszaszámolunk 10-től” — ágyú dörren — és megindul a tömeg. Ja, a visszaszámolás elmaradt. A rajt utáni első vizesárokban van valami, ami felsérti a sípcsontom. Sebaj, örülünk, hogy a borzasztó kánikulában kicsit lehűtve indulhatunk neki a távnak.


Futás, futás, szalmabálák, gumiabroncsok, csiki-csuki az erdőben, kukoricamező, napraforgótábla, még több kukorica, kúszás, lajhár, szalmabála, kicsit fel, kicsit le. Alföldi gyereknek szinte hazai pálya. Kivéve a meleg és az alattomos kis emelkedők. Megint egy kis csiki-csuki, kilátó, kongatás, abroncscipelés, frissítő.


Patak, hídon átmászás (ez menőőőőő!), konténerben fürdés tűzoltóslaggal locsolgatva (imádja mindenki, kellemesen frissít).


Újra csapatás, immáron aszfalton a faluban, 10 guggolás a lőszeres ládával (Milyen mélyre? Hát, úgy közepesen… Öööö, oké…) Az óra 8 km-t mutat, felismerem a melegítésnél látott házakat… (Még hogy a nők nem tudnak tájékozódni?!) Hoppácska, akkor ez nem lesz 10, siessünk! Jár még egy kis sár és a végén is vár egy konténer, majd befutó.


A táv 8.9 km és 55 perc lett, maradhat? Persze, hiszen a célban csodaszép érem, banán, víz vár!



A katonai pályánál már áll a sor, nagyon lassan haladnak a rajtok. Fussunk még egy kört levezetőnek, nézelődjünk egy kicsit. Legyen… Utolsó rajt előtt megindulunk, az első akadálynál, még a single track előtt elengedjük, akinek sietős, hogy ne legyünk útban. Önkéntesek nagyrészt lelkesek — kivéve, ahol már nem is áll senki.

Bácsi a cél előtt bádog bögréből fröccsöt kínál. Ha nem vezetnék…

Befutunk másodszor is, gondoljuk, egy óra alatt csak elfogyott a sor a katonai versenyen… Tévedés. Még hosszabb! Kis szerencsével sikerül mégis gyorsan (fél órán belül) elrajtolnunk, a pályabírók zseniálisak, bíztatnak, segítenek, hajták az embert. Kelep, mászások, kúszások. Földön, vizen és levegőben. Rövid, de gyors és technikás pálya. A legjobbak 4 perc alatt robognak végig, 5-6 perc jónak számít, sokan pedig egészen hosszan “kiélvezik” a pálya nyújtotta lehetőségeket.


A jutalom itt is érem. És a cél mellett a palacsintás-mogyivajas promós sátor. Sokak örömére. Az enyémre legalábbis.

Szabadtéri zuhany és zárt öltöző áll a rendelkezésre, majd a fák alatt elfogyasztott jó adag székelykáposzta ad energiát a további várakozáshoz.

Mire is kell még várni? A katonai futam utolsó versenyzőire, nomeg az eredményekre. Mert azok olyanok, mint a népmese. Hol vannak, hol nincsenek, hol ilyen, hol olyan kategóriákat mutat az online rendszer, hol megjelennek, hol eltűnnek belőle szereplők. Meglepi, hogy szólítják-e majd az embert.

Szólítják. A díjazás hasznos, kedves, mégis jelképes. Élelmiszerek és olvasnivaló jár a dobogósoknak a szponzorok jóvoltából, a korosztályos helyezetteknek. Kupa vagy érem nincs, csak az abszolút, abszolút 1. hely kap egy ereklyét.


A katonai futam esetén ugyanez pepitában, itt már jár a női első helyezettnek egy szép díj. Jót futottunk. Jó koszosak lettünk. Jól laktunk. Jól leégtünk. Csomagtartót jól telepakoltuk a dupla dobogós nyereményekkel. Minden jó, ha jó a vége. Mehetünk haza. Köszönjük a szervezést és a lehetőséget — a haskelepen kívül a türelmes várakozást is fejleszteni fogjuk az edzéseken!





Beszámoló: Páder Zsófia

Fotók: ExtremeRush Facebook