"A csapatverseny megrendezésével egy hiánypótló verseny típust szerettünk volna megalkotni"

Interjú Sisak Zsófival és Kempelen Zitával, a hétvégi Fighter's Run szervezőivel

Sebők Szabolcs / 2022.06.07.



Magyarország első akadályfutó versenyének emlékét méltó módon vinné tovább a most már Ultrabalaton logó alatt dolgozó Sisak Zsófi, Kempelen Zita és Mayer Viktor fémjelezte csapat. Hétvégén végre valósággá is válik a majd' egy éve formálódó álmuk. A közelgő siroki Fighters’ Run utolsó nagy szervezői hajrájában Sisak Zsófi és Kempelen Zita válaszoltak az OCR Magazinnak.




Muszáj ezzel kezdenem: mikor izgultatok jobban? Most, az első megújult Fighters’ Run előtt, vagy a Covid félidőben rendezett Orfűi Spartan előtt? 

Zsófi: Teljesen eltér a két helyzet, mert az “izgatottság” okozói más tényezők voltak akkor és most. Tény, hogy mindkét szitu erősen igénybe vette az idegpályákat - szerencsére mindig az első a legnehezebb! :)

Az eredeti Fighters’ Run nevet, márkát megszerezni nem volt nehéz/macerás? 

Zs.: A Fighters’ Run brand hosszú évekig Rácz Félixnél volt, cégünk tulajdonosával, Zelcsényi Miklóssal többször is tárgyaltak róla az elmúlt években és tavaly végül átkerült a brand Mukihoz. Természetesen igyekszünk az eredeti rendezvény hírnevét méltó módon tovább vinni.


Az Ultrabalaton - Maratonman versenyek égisze alatt a szépemlékű Fighters’ Run újragondolása a célegyenesben van. De kicsit meséljetek a kezdetekről. Hogy sikerült Mukival egymásra találni, mennyire sikerült egymásra hangolódni?
Gondolom, amikor kezdett körvonalazódni a régi kollégákkal, hogy újra valami nagyszabású projekten lehet dolgozni, egyből igent mondtak. Valóban így volt, vagy volt, akit noszogatni kellett? Zita: Engem Muki hívott fel, hogy lenne-e kedvem az ő csapatát erősíteni. Az utóbbi lassan másfél év azzal telt, hogy tanultunk egymástól, Gabi már más versenyeinken is dolgozott a versenynapokon, kb. 7 hónappal később csatlakozott a csapathoz Zsófi és a Fighters' Run versenyekhez Viktor és Zsófi párja, Robi is. Az egészben az a legjobb, hogy újra együtt dolgozhatunk, remek kollégákkal, egy nagyobb csapat részeként.

Zs.: Én már jó ideje a Budapest Sportirodánál dolgoztam, amikor Muki megkeresett. Mivel ott is jó helyem volt és nagyon kedveltem az ottani kollégákat, némi vacillálást követően hoztam meg a számomra nem könnyű döntést. A munkahelyváltás fő oka az volt, hogy újra a régi kollégáimmal lehetek, akikkel a barátságunk azután is megmaradt, hogy már nem dolgoztunk együtt. Ehhez hozzá jött, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek és amiben a legnagyobb tapasztalatom van. Persze, ahogy Zita is mondja, egy új csapatba kerültünk, ahová könnyű volt beilleszkedni. Szintén nagy öröm, hogy a rendezvény építési hetében is sok ismerős arccal fogunk találkozni!

Mennyire volt nagyobb/másabb kihívás kvázi a nulláról felépíteni egy akadályfutó bulit? Sok technikai segítséget kaptok az Ultrabalaton staff-tól? 
Z: Mivel terepakadályfutó versenyt ők még nem szerveztek - bár Muki régi vágya volt -, eléggé szabad kezet kaptunk a projektben. A cég háttere és infrastruktúrája rengeteget számít, így szerencsés találkozása volt ez a mi akadályfutásban szerzett tapasztalatunknak a megfelelő pénzügyi és technikai háttérrel. A kollégáink részéről is minden támogatást megkapunk.

Kis virtuális vállveregetés nektek, hogy a régi közösségépítő rutin azért nem hullott ki a csuklótokból. Közösségi futások, FR instant kör stb. Hogy sikerültek ezek az megmozdulások, mennyire sikerült a régi és az új arcokat megszólítani? 

Z: úgy gondolom, ez volt régen is az erősségünk, most is ugyanolyan fontosnak tartjuk. Minden ilyen típusú mini rendezvény jól sikerült, az instant körön csaknem betelt a nevezői létszám, a Falkanapról és a közösségi futásokról is csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. Számos futó rendezvényünkön kitelepültünk mini akadálypálya kihívással - a jövőben is tervezünk ilyesmiket, tovább szeretnénk erősíteni a falkát.



A farkasos téma egészen következetesen végighúzódik az új verseny imidzsében (falka, farkaskölykök stb). Ez honnan jött és van-e valami mélyebb megfejtés, vagy csak annyi, hogy a farkas elég menő? :)

Z.: Teljesen új arculatot szerettünk volna adni az eseménynek. Volt többféle koncepció, a “Fighters” vonaltól kezdve mindenféle állatokig. 😁 A farkas nem azért lett, mert menő, hanem azért,  mert azt szerettük volna, ha visszaköszön a vad természet, az erdők-hegyek világa. 

Zs.: A csapatversenyek szervezése a cég egyik erőssége (UB, UTT, UB Trail, ULT), amit nagyon szeretnek az emberek a csapatépítő jelleg miatt - ezért is szerettünk volna itt is hangsúlyt fektetni erre. A farkasfalka remek szimbólum, minden benne van, amit képviselünk.


Térjünk rá a jövő heti bulira! Ahogy néztem a siroki programtervezetet a jól megszokott akadályfutó elemekhez nem nyúltatok: elit futam, bulifutam, gyerekfutam, csapatverseny. Miért lesz ez egy kétnapos rendezvény? Mi a meglepi? :) 

Zs.: Az Egyéni verseny és a Csapatverseny szabályai között vannak komolyabb különbségek, emiatt úgy gondoltuk, hogy sokakat érdekelhet akár mindkét versenytípus, így aztán nem lenne szerencsés azonos napra tenni őket. 

A csapatverseny megrendezésének másik oka az volt, hogy egy hiánypótló verseny típust szerettünk volna megalkotni. Itt-ott rendeznek csapatversenyt, de ezek többségében nem az együtt teljesítés élményéről szólnak, hanem az eredménycentrikusságról. A Fighters’ Run Csapatversenyén résztvevő 2-3-4 fős csapatokat külön-külön rajtoltatjuk, végig együtt kell haladniuk a pályán, illetve többségében az akadályokat is speciális, a csapatokra vonatkozó szabályokkal kell teljesíteni. A büntetős akadályoknál büntetőkörös megoldást alkalmazunk - ez egyébként az Egyéni verseny esetében is így van.
Visszatérve a csapatokra olyan megoldást igyekeztünk kidolgozni, ami lehetővé teszi, hogy a büntetőkör teljesítésében is mindenki részt vegyen, de a büntetés típusát annak megfelelően határoztuk meg, hogy a csapat hány tagja vétette el az adott akadályt. Ennek okán jóban-rosszban együtt lehetnek, mindemellett mégis van egy kis taktikázási lehetőség. Egy gyors példával élve amennyiben egy 3 fős csapatból 2 csapattag nem teljesít egy ilyen akadályt, akkor a büntetőkört társ cipeléssel teljesítik, a harmadik csapattag mellettük halad a körön, de személy cserére lehetőségük van. A fenti szabályokkal egy izgalmas “kalandtúra” várja majd a team-eket.
Könnyen megeshet, hogy ha valaki az első versenynapon teljesíti az Egyéni verseny pályát és másnap csapatban is kipróbálja, komoly élmény különbségekkel találja magát szemben. Én nem fogom tudni megítélni azt, hogy számára melyik lesz a jobb, de az biztos, hogy a két tapasztalat igen eltérő lesz - ezért is érdemes mindkét lehetőséget kipróbálni! :)  

A “meglepis” kérdésedre a másik válasz: a két versenynapot összekötjük többféle programmal, illetve egy szombat esti bulival is, ami azt gondolom, hogy a csodaszép siroki versenyközpontban a legnagyobb nyárban garancia arra, hogy a résztvevők és a velük érkezők igazán jól érezzék magukat! A tejszínhabon a cseresznye az lesz, hogy Sirokon bejelentjük a következő rendezvényünk helyszínét és időpontját.


Szóval az álmotok a Fighters’ Runnal egy kétnapos akadályfutó fesztiválélmény? 

Zs.: Igen, így van. Szeretnénk, ha az esemény amolyan terepakadályfutó ünnep lenne, ahová nem “csupán” versenyezni jönnek az emberek, hanem egymással találkozni és egy rövid időt jó hangulatban együtt tölteni. 


Első rendezés, bár tudjuk, honnan jöttök, újak vagytok ezzel a márkával a magyar piacon. Az akadályokról mégis kell, hogy beszélgessünk kicsit. Mennyire lesznek nehéz/elit akadályok? Mire számíthat az iramszarvas futó és mire a pufifánk, mint én? 

Zs.: A koncepciónkban a futás, a táj adta élmény és az akadályok egyaránt hangsúlyosak, ennek a számunkra fontos “aránypárnak” a megőrzésére mindig törekedni fogunk a pályatervezés során. Az akadályok nehézségi fokát illetően jó a kérdés… attól függ, honnan nézzük. Egy átlagember számára több akadály is komolyabb próbatétel lehet, egy rutinos OCR versenyző számára, aki ninja-jellegű akadálypályákon edződik, nem ez fog kihívást jelenteni, hanem a versenyzés, azaz a pálya minél rövidebb időn belül történő teljesítése. 

Nem volt célunk brutál, az emberek 99% százalékának teljesíthetetlen akadályokkal előállni, mert azt szeretnénk, ha minél többek számára sikerélmény lenne az eseményünk - természetesen azért akadnak majd kihívást jelentő akadály-elemek, de nem szeretném pánikba ejteni az elsőbálozókat sem. A nehezebb akadályoknál ott van a büntetőkör lehetősége, illetve az Egyéni verseny Béta futamában, valamint a Csapatversenyen több akadálynál is segíthetik egymást a versenyzők.




Hogy készültek az akadályok? Saját tervezés és fejlesztés, vásároltátok stb? 

Zs.: Az akadályok egy jelentős része saját tervezés és fejlesztés - természetesen a megfelelő szakemberek bevonásával - , de vannak olyanok is, amelyekhez külsős cég szolgáltatását is igénybe vettük, továbbá vásároltunk is akadályokat, valamint különböző akadály-elemeket. 

Maga a helyszín szuper választás, a Mátra adja a háttérképet a buli minden mozzanatához, de mégis mit lehet tudni a pályáról? Mennyire publikus a pálya? Vagy a régi hagyományokhoz ragaszkodtok: a meglepetés ereje is egy akadály?  Zs.: A többiek nevében is mondhatom, hogy számunkra az ismeretlenbe való “bele ugrás” mindig egy plusz izgalmat hozott résztvevőként, ezért döntöttünk úgy, hogy a Fighters’ Run-on csak az esemény után fogjuk közzétenni a térképet. Annyit elmondhatok, hogy 8-10 km közötti pálya lesz 20-25 akadállyal, a terep elsősorban könnyen futható szakaszokból áll, közepes szintemelkedéssel, ám kis mennyiségben kimondottan nehezen járható pálya részeket is tartalmaz. A Mátra valóban igazán izgalmas helyeket tartogat, ezt eddig sem titkoltuk - számos gyönyörű tájat megmutattunk már az érdeklődőknek.

A Siroki vár annyira szépen mutat a plakátokon…ugye, hogy ugye… ? :)

Zs.: Igen, így van, élőben is csodás! Sajnos a pályát a várig ezúttal nem tudjuk elvinni, ugyanis ahhoz legalább egy 16-18 km hosszúságú útvonalat kellett volna létrehoznunk és ez egy első rendezésnél nem lett volna ideális. Az idelátogatókat természetesen nem hagyjuk “váras” élmény nélkül; a résztvevőknek kedvezményes belépővel kedveskedik az üzembentartó és mi is meghirdetünk egy ehhez kapcsolódó challenge-t, amelynek keretében már a következő rendezvényünkre lehet majd nevezést nyerni.


Nézem a rajtlistát és első rendezés ide vagy oda, azért nem álltok rosszul nevezők számában. Főleg a csapatok és a gyerekek száma volt meglepő számomra. Így terveztétek Ti is? Vagy esetleg valamelyik versenyszámnál nálatok is volt pislogás? 

Z.: A gyerekverseny nevezői létszáma szerintem első rendezéshez képest kiemelkedően magas jelenleg kb. 95%-on van. Lehetséges, hogy ez annak is köszönhető, hogy a gyerekeknél is alkalmazunk időmérést és minden korosztályban eredményt hirdetünk.

Zs.: Elégedettek vagyunk a létszámmal, különös tekintettel arra, hogy a nevezők Sirokon fogják első alkalommal élőben látni a nagyobb akadályainkat - ezúton is szeretném megköszönni a bizalmukat!
Kizárólag a létszámlimit eléréséig lehetséges majd nevezni, ezután az Egyéni-, a Csapatverseny, valamint a Farkaskölykök esetében le kell zárnunk a nevezést. Közel járunk, ezért azt kérem, hogy aki nevezni szeretne, tegye meg még a következő napokban online, mert megtörténhet, hogy a helyszínen már nem tudunk számára helyet biztosítani.



Miért lehet ennyire vonzó a csapatverseny szerintetek? Mi lehet, ami ennyire elkapta az embereket itt? 

Z.: Egyrészt van egy bázis a meglévő csapatversenyeinkből, akik ugyan még nem voltak terepakadály-futó versenyen, de szeretik az ilyen jellegű eseményeket, ezért jönnek. Másrészt, ahogy azt fentebb Zsófi megfogalmazta, a hasonló jellegű hazai versenyeken nem nagyon van kifejezetten olyan csapatverseny, ahol együtt is kell haladni és dolgozni a pályán egy csapatnak.

Hogy lekerekítsük az interjú végét. Mikor nyit a kemping, mikortól várjátok az kedves futó- és nem futó vendégeket?  Mivel készültök a családtagoknak, míg apu/anyu/mama fut és versenyez? 

Zs.: A versenyközpontot már pénteken 16:00 órakor megnyitjuk, ahol lehetőség lesz felvenni a rajtcsomagot, beköltözni a kemping helyre, ismerkedni a helyszínen felállított akadályokkal és az expo, valamint a büfé is nyitva lesznek és tartunk egy rövid megnyitót - kellemes ráhangolódás lesz ez a hétvégére. Aztán az Egyéni versenynapon folytatódik ugyanez a miliő, megspékelve kitelepülő partnereink aktivációval, valamint masszázs lehetőséggel az egyéni befutóknak. Kora délután rendezzük a gyerek versenyt, ahol az összes szülő tud majd szurkolni, hiszen ők addigra célba érnek és ezután sem lesz érdemes elhagyni a helyszínt, ugyanis jönnek a délutáni programok, egy kis akadályos kihívás, sportrehabilitációs nyújtás, majd mentális akadály tréning. Mindeközben persze lehet chillezni, piknikezni, a büfében késő délután ital akciókkal kedveskedünk vendégeinknek, aztán ott van még az esti buli is, ahol egy nagy örömtüzet és annak a körbetáncolását tervezzük, egészen 22:00 óráig. Természetesen nem duhajkodunk túl sokáig, hiszen vasárnap is versenynap lesz, ahol már a csapatoké a főszerep! Az esemény részletes programja ide kattintva elérhető.

Köszönjük az interjút és találkozunk hétvégén Sirokon!
Zs.: Szeretettel várunk Titeket! :)

 Fotók: Fighters' Run facebook