"Szerencsés vagyok, hogy ilyen emberekkel dolgozhatom együtt"

Interjú Púza Andrással, a HDR főnökével az egri buli előtt

Sebők Szabolcs / 2019.10.04.


Az interjú kérdéseit még a németországi buli előtt küldtem ki Púza Andrásnak, a Hard Dog Race főnökének, de nyilván nyakig voltak melóval és így az esemény után, de még a Egerben megrendezésre kerülő Wild heppening előtt hoztuk össze a beszélgetést, ami - mint minden alkalommal - most is nagy élmény volt. 


OCR Mag.: Régen beszélgettünk, régen volt HDR interjú a Magazinban. Először is mesélj nekünk arról, hogyan alakult a HDR 2019-es éve? 

P. A.: Erre az a klisé jön, hogy hol is kezdjem? De tényleg! Olyan mozgalmas volt és még nincs vége, hiszen még előttünk a Wild, a szezonzáró esemény. Kezdtük az évet az új találmánnyal a Not Just Run-al, utána magyar Base, majd Lengyelország, egy kis nyári szünet, ami persze csak látszatra az, mert a háttérben folyik a meló. Az ősz indult a cseh versennyel, majd le sem pakoltuk a teherautókat, és irány Németország, ahová először tettük be a mancsunkat.  

Ez elég sok verseny, még elmesélve is...Szervezőként mennyire megterhelő ez? Ha az indulásnál nem is, de most már gondolom tényleg napi 8+ órás meló a szervezés?

Ő bárcsak megállnánk 8 óránál...nem nagyon sikerül. Én már az eleje óta főállásban csinálom, most pedig már többen nyomjuk. Van, aki főállásban, van, aki másik projektje mellett, de full szívvel, full erőbedobással. Le a kalappal a csapat előtt, mert ez bizony kiveszi az ember erejét. Az építő csapat egyik tagja a magyar Base-en a nap végén megnézte a lépés számlálót. 24 km-et mutatott...vagy 4x teljesítette a pálya távját. 


Most szombaton Németország, október 12-én Eger. Hogy tudtok ilyen rövid idő alatt átszerelni a két helyszín között?

A teherautókat le sem pakoljuk. Éppen csak marad egy kis szusszanás a kettő között.  A Wild pálya 10 napig épül és 3 nap alatt bontjuk le. Kemény melóval és ez a HDR csapat érdeme! Elképesztően szerencsés vagyok, hogy ilyen emberekkel dolgozhatom együtt! Az építő brigád, a filmes és fotós stáb, a rendezvényszervezés, a pénzügy, a marketing mind kiváló ember! 

Kicsit az az érzésem, hogy lassan egy kis Spartan szinten kezd működni a HDR. Tudom, hogy korábban is beszéltünk róla, hogy franchise alapon működtetnéd, de hol tart ma a HDR?

Azért ott még nem tartunk, de kösz a bókot! Van még hova fejlődni bőven. Van verseny amit mi szervezünk, van ami már franchise, de még ezen is van csiszolnivaló. Minden évben új tapasztalatokkal gazdagodunk és formáljuk. 


Az évek alatt több külföldi országban is rendeztél versenyt. Ha össze kellene hasonlítani a bürokratikus intézmény rendszereket, e tekintetben hol könnyebb versenyt csinálni? 

Hát mondjuk azt, hogy hazánk élen jár a papírok és engedélyek gyártásában… Minden országnak megvannak a maga törvényei, amiket be kell tartani. Van ami itt könnyebb, van ami ott. 

Ha osztanál tanácsot (szoktál ilyet?:)), mint javasolnál egy külföldi verseny gondolatával kacérkodó hazai szervezőnek? Mi lenne egy első gondolatod? (az, “hogy ne csináld!”, nem ér! :)))

Szívesen adok tanácsot, aki menni akar keressen meg, beszállunk a buliba... :) Félretéve a viccet, nagyon át kell gondolni minden lépést. Mi vakrepülést csináltunk, sok-sok zsákutcával. Helyismeret, helyi kapcsolatok, és hosszú a sor mi kell hozzá...

Új helyszín Eger, mennyire vagy bizakodó, hogy ez később is helyszín marad? Vagy nem is volt eleve ilyen terv, hogy befészkeled magatokat egy helyre, mint anno Piliscsév?

Nem tudok erről meg nyilatkozni. Kiderül majd, de a nyugati országrészben lakókkal szemben nem biztos, hogy szép dolog lenne.


Wild és Junior buli is lesz Egerben. Összesen mennyi indulótok van most és mennyi lesz szerinted a rajtig?

Mivel mire ez interjú kijön lezárul az online nevezés, könnyű saccolnom. Olyan 850 körül lesz a vége.

Az új helyszínen kívül készültök-e olyan dologgal, ami még nem volt, lesz-e meglepetés? Valami olyan, amit itt jelentenél be? :)

Ó, meglepetés nálunk mindig van. Új akadályokkal készülünk, és az egri helyszín is szolgál majd némi “na banyek” érzéssel. Bejelentés? Hát a 2020 évre egy olyan áll leesős dologgal készülünk, ami okoz majd nagy meglepetést, de egyenlőre ezzel még várnék… 


Nem tudom kihagyni a kérdést: amikor szeptember 28-án Németországban turnéztok, akkor indul útjára Gyálon egy új kutyás akadályfutó verseny, a DogAthlon. Hallottál-e róluk? Ismered-e őket? Mi a véleményed az új sorozatról? 

Tőled nem is vártam, hogy kihagynád ezt ziccert. Igen, persze. Kicsi ez az ország, a kutyás szakma meg főleg. Nem lepődtem meg, várható volt, hogy mások is próbálkoznak majd a sikerünk nyomán. Kifejezetten örülök a megjelenésnek. Nem tesz jót, ha az ember egyedül van egy területen. Elkényelmesíti. Mindenkinek azt mondom vágjon csak bele, hamar szembejön a kerítés, ami nem kolbászból készült… Mivel nem teljesítettem, így csak külső véleményem van, ami nem tapasztalás alapú.