"Mókás, csalóka emelkedőkkel, fenséges panorámával és a közkedvelt sípályával"

Interjú a Sopron Pajzs akadályfutó verseny szervezőivel

Sebők Szabolcs / 2019.10.07.


Sopron a Hűség városa. A Sopron Pajzs szervezői viszont nagyon szeretnék, hogy ha a város neve mellé az akadályfutó színtér kollektív tudatában párosulna egy nagyon király futóverseny is. Október 12-én első alkalommal rendezik meg OCR versenyüket. Ez alkalomból kérdeztük  a főszervezőket néhány dologról.


Sopront csodás természeti adottságokkal áldotta meg a sors. Ide terep-akadályfutó bulit tervezni szinte gyerekjáték. Gondolom én. Így van?

Elég népszerű Sopronban a terepfutás és nagyon nagy szerencsénk van, hogy ilyen természeti adottságokkal rendelkezik a helyszín. Mivel Natura 2000-es természetvédelmi területről van szó, így nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne okozzunk kárt a környezetben, amire a résztvevők figyelmét is felhívjuk. Tehát a kérdésre válaszolva az alap adottságok jók, de az akadályokat és a pályát gondosan kellett megtervezzük.

A Pajzs név elsőre tetszik nekem, de honnan a név, mire utal?

A Pajzs név az onnan ered, hogy rendszeresen futunk az erdőben és mindig azon fantáziálgattunk, hogy milyen jó terepfutó versenyt lehetne itt szervezni. A Pajzs elnevezés többféle szimbólumot jelképez: környezetvédelem, a hűség városa, egy akadályfutás sokszor hasonlít egy harchoz, egy versenyen mindenkinek meg kell vívnia a saját csatáját. 

Az akadályok tekintetében két iskola van: a) majd a célban megtudod b) itt a lista. Ti az utóbbi mellett tettétek le a voksot. Miért? Számíthat ez egy új rendezésnél? Hogy látjátok?

Mivel első éves rendezvény vagyunk és nagyon sokan érdeklődtetek az akadályokról, így úgy láttuk fairnek, ha feltesszük az akadályok listáját, viszont nem sorrendben. Úgy gondoljuk, hogy maga az arculat kialakításánál is ez sokat számít. Ezzel lehetőséget adunk azoknak is, akik szeretnének belekóstolni a terep-akadályfutás világába. 


Az akadályok listája alapján vannak a jól bevált klasszikusok, de melyik lesz a tipikus Pajzs Akadály?

Egy kicsit most a kulisszatitkokba kérdeztél bele :), én úgy gondolom, hogy ezt a versenyzők az esemény után el fogják tudni dönteni.

Látom a sok-sok támogatót, de a város mennyire áll egy ilyen kezdeményezés mellé? Vagy egy Sopron méretű városban már nem érezhető?

Nagyon büszkék vagyunk a támogatóinkra, akik a kezdetektől támogattak minket. Az eseményről értesítettük Sopron város Sportfelügyeletét, akik első lépéseinkben segítettek és bízunk benne, hogy a következő esemény létrejöttén közösen tudunk majd együttműködni. 

A helyszín gyakorlatilag Lővérek, gondolom ez nem nagy titok. Aki már futott itt (pl. én), tudja, hogy vannak mókás hosszú emelkedők, a régi sípálya szinte követeli a homokzsákot. Mennyire vehetik be a versenyzők a szebb turistaútvonalakat?

Igen, fején találtad a szöget, a Lővér erdőben halad a pálya, ahol 550 méter szintkülönbséggel számolhatnak a versenyzők. Mókás, csalóka emelkedőkkel, fenséges panorámával és a közkedvelt sípályával. Több nevezetesség mellett is elhaladnak a versenyzők, reméljük, semmi nem tereli el a figyelmüket.. :)

A nevezést meghosszabbítását írtatok - meddig is? Mennyi indulóval számoltok? Helyszíni nevezésre lesz mód?

Október 7-ig hosszabbítottuk meg a nevezést, többen jelezték, hogy még neveznének és egy-két csapat alakulóban van. 200-300 indulóval számolunk. Természetesen a helyszínen is lesz lehetőség a nevezésre 7-től 9 óráig. 

Mint rendezők, mennyire vagytok elszánt OCR versenyzők? Korábbi, futóként szerzett tapasztalat van-e, amit tudtok most hasznosítani?

Mindannyian versenyzők vagyunk, ki-ki a maga szintjén, de ugyanakkora elszántsággal. Van, aki gyermekkora óta fut, van, aki később kezdte, de az idők folyamán szerzett tapasztalatot mindenképp hasznosítani tudjuk. 

Hova igyekeztek pozícionálni magatokat? A hardcore versenyek irányába, vagy inkább fun-run? Kezdő futó mire számítson?

Valahol a kettő közé tennénk magunkat. Mivel Sopronban ez az első terep- akadályfutó verseny, így gondoltunk azokra is, akik most barátkoznak a gondolattal, hogy megmérettessék magukat egy ilyen rendezvényen. Többek között ezért is tettük nyilvánossá az akadályokat. Mindemellett várjuk a rutinos futókat is, akik keresik a kihívásokat, mert azért nem lesz egy könnyű pálya.


Korábban írtuk, hogy végre Sopronban is lesz OCR buli, de Ti hogy látjátok: egy új verseny azzal tud versenyzőket fogni, ha 'helybe megy' (vagyis a környékbeli sportolókra fókuszál), vagy ehhez kicsi ez az ország, inkább eredeti ötlettel kell előrukkolni?

Minden hagyomány egyszer valahol elkezdődött. Ezért próbáltuk úgy alakítani az arculatunkat, hogy törekedjünk az egyediségre. Szeretnénk, ha a Sopron-Pajzs fogalommal egy új eseménysorozat indulna el. 
A versenyzés mellet nagyon fontos nekünk a természet. Van, aki túrázik, van, aki fut, elég sokat használjuk az erdőt, így szeretnénk valamit vissza is adni. 

A verseny mellett egy ’faültetés-programot’ is tervezünk a Tanulmányi Erdőgazdaság segítségével. Ez, a versenyt követő hétvégén kerül megrendezésre.

Szeretnénk ezt a vonalat a jövőben is megtartani.

Sok szeretettel várunk minden versenyzőt és kilátogatót!