Közvélemény-kutatás 2018. - 2. rész

Sebők Szabolcs / 2019.02.12.

kozvelemenykutatas2018.jpg

A múltkori első részben összefoglaltuk egyrészt az átlagos magyar akadályfutó ismérveit, hogy hány darab versenyt látogatott meg a 2018-ban és azt - ami a legfontosabb -, hogy melyen pontszámmal jutalmazta a tavalyi versenyeket. A folytatásban az értékelést kicsit tovább boncolgatjuk, továbbá megnézzük, hogy a magyar akadályfutó milyen elvárásokat támaszt egy versennyel szemben, mi alapján dönt a nevezéskor, valamint az, hogy a verseny után mennyit foglalkozik még az adott versennyel. 

Az első rész legizgalmasabb eredménye az volt, hogy az egyes versenyek közül ki hozta a legtöbbet. A MIlitary Survival Run hozta az első helyet, fej-fej mellett pedig az Extreme Trail Hungary SE és a Hajsza versenyek pedig befutottak a dobogóra. Viszont mi tovább kérdeztünk benneteket, hogy három különböző szempontrendszer szerint pontozzátok tovább a márkákat. Külön kíváncsiak voltuk arra, hogyan láttátok egyes rendezőknél magát a pályát, a fesztiválterületet külön és a verseny utáni hangulataitokat. A következő eredményt kaptuk. 

chartgo.png

Az Extreme Trail és a Hajsza megítélése a várakozásoknak megfelelően hozta az korábbi ábrákon látható szintet. Ám meglepő, hogy az MSR esetén ez a párhuzamosság nincs meg. Hiába hozta 4.6-os átlagot korábban, így részleteiben közel sem jön ki náluk ez a szuper értékelés. A fesztiválterület puritánsága nekünk konkrétan pont bejött, de azt húztátok le a leginkább (ízlések és pofonok), de végképp nem értjük, hogy az akadályok minősége, változatossága és nehézsége miért kapott ilyen alacsony pontszámot. 

A bulifutamok wáo-faktor mutatója jelzi, hogy ezért szeretjük az ilyen eseményeket: nem túl nehéz akadályok, de egy masszív élménykupaccal megyünk haza. 

A BakonyRun, a Hard Dog Race és Szigetközi Cross Challenge közel sem a fun-run kategória szerintünk, mégis érdekes, hogy a versenyek jó hangulatát emeltétek ki legtöbben a versenynek. 

A HUN Harcos esetében pedig tökéletesen látszik, hogy noha alacsonyabb a pontszám az elvártnál, de az akadályok a húzó része az eseménynek és kiszolgáló területtel van leginkább problémája a résztvevőknek: sehol máshol nincs ekkor differencia a pálya/akadályok és a fesztiválterület/stb. pontszáma között. 

Új irány

A 2018-as év egy új irányvonalat is hozott. Mégpedig azt, hogy az amúgy akadályfutó-versenyeket rendező csapatok kvázi reklám céllal terepfutó versenyeket is rendeztek. Ezt tavaly a BakonyRun, a VulcanRun és az Extreme Trail lovagolta meg, meg is kérdeztünk benneteket, hogy ki mit választott ezek közül:

chartgo_1.png

Mi fontos - Mi nem fontos

Mármint amikor emberünk nevezésre adja a fejét és pénzt áldoz arra, hogy versenyre menjen. Kattintásra a galériában még több grafikon nyílik, még több érdekes adattal: 

 

Verseny után

A kérdőív utolsó blokkja arra kereste a választ, hogy versenyzők az esemény utóéletét hogyan élik meg, mennyi ideig keresik a képeket, videókat, mennyit foglalkozik az elmúlt versennyel. A válaszok azért egy picit megleptek minket: 

chartgo_10.png

Az még annyira nem is meglepő, hogy van némi önmérséklet és nem mindenki keresi még aznap este a képeket a megfelelő fórumokon, bár az emberek több, mint egyharmadának hangja elég hangos, hogy ezen a fotó publikációs folyamaton gyorsítsanak a rendezők..

chartgo_11.png

Az már inkább figyelemre méltó, hogy az válaszadók több, mint egyharmada az verseny után egy hónappal is hajlandó még a bulival foglalkozni. Mi ezt a sok versenynek és sok minden másnak köszönhetően nagyjából két hétre tettük volna előzetesen - hát meglepődtünk. 

chartgo_13.png

És akkor tovább ámulunk: az emberek majd' kétharmada úgy nyilatkozott, hogy az összes publikált fotóalbumot végigböngészi. Egészen meglepő, hogy ezzel viszonylag sokáig fent lehet tartani az érdeklődést egy esemény után is. Előzetes tippünkkel itt is simán befürödtünk volna.

chartgo_14.png

chartgo_15.png

Ahogy vártuk, beszámolókat az emberek szeretnek olvasni a versenyük után, az már sokkal meglepőbb, hogy valamilyen formában a versenyzők 29%-a ír beszámolót. Dicséretes!

 chartgo_16.png

A képgalériák uralmát úgy néz ki egyhamar nem nagyon dönti le a videó, ide is sokkal szorosabb eredményt vártunk. 

chartgo_17.png

Viszont helyszíni riportokat és interjúkat szívesen néznétek. Ez a kérdés igazából nekünk volt felmérő, hogy ilyen formátumra lenne-e igény. Úgy látszik van, igyekszünk ennek megfelelni, és kidolgozni ennek részleteit.