The Race - 2020.08.22 @Krasznahorka (SK)

A határtalan profizmus

vendég / 2020.09.01.


Egy héttel korábban.
Helyszín: II. Sopron pajzs.
Első akadály kötélmászás. A felfelé irány gyorsan ment, lefelé még gyorsabban sikerült a csúszás így 4 ujjamat bőrmentesítettem, a többin csak vízhólyagok kezdtek megjelenni. Az állapotomon nem segített a cél elé telepített színes-mázos majomlétra, mely a leffegő szövet daraboktól segített megszabadítani. Ekkor már sejtettem, hogy a hidegvizes borogatás ide kevés lesz. Az orvosi ügyeletnél felhívták a figyelmemet, hogy a fertőtlenítés lehet egy kicsit csípni fog, de azt nem mondták, hogy majd be fogok xarni. Kezdtem megérteni, hogy az akciófilmek főhősei miért bírják a golyózáport, de szisszennek fel, ha a környék jó csaja a macskakarmolást tisztítja ki rajtuk.

Miután visszanyertem erőmet a beszédre, első kérdésem ez volt:
- Jövő hétvégére ez be fog gyógyulni?
Kicsit meglepődve kérdezett vissza a doki:
- Miért, már jövő hétvégén is futkározni szeretnél?
- Hát, ki van fizetve….


Több indok is szólt a The Race mellett. A helyszín, a táj, egy jó kirándulós program és nem utolsó sorban az Extreme Trail Hungary szállította az akadályokat (legalábbis a jobbakat), ami a zsákbamacska lehetőséget azért leredukálta és a jó buli lehetőségét fel. Ahhoz képest, hogy szlovák rendezés, készítettek neki magyar FB oldalt és a weblapon is találhattunk magyar fordítást. Sajnos a frissítések már nem annyira jöttek le a mi nyelvünkön. Igazi fesztivált ígértek a szervezők, amiben nem is kellett csalódnunk.A Hrad Krásna Hôrka (magyar hangja: Krasznahorka vára) lábához érve látszódott csak az esemény komolysága. Sátortenger, zászló rengeteg, hatalmas placc. Úgy ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, középen nyújtózkodtak az árnyékos padok, körben kiállítók, szponzorok és büfék, szemben egy színpad. A színpad mögött a gyerekek szórakoztatására ugráló várak, játékos feladatok, tetoválás és nem utolsó sorban egy igazi kukásautóba is bele lehetett ülni. Menyország. A színpadon folyamatos programok, főzőverseny, Bring Sally challengek, brazil dobkoncert, celebek váltogatták egymást és ki tudja még mennyi mindenről maradtunk le. Igazi fényképet készíthettél, melyre háttérnek a várat, a helyi hírességek csoportját kiválasztva nyomtattak, miközben a repi italok édesítőszereitől ragadós szánkat, állandóan hűs vizet adó tartálykocsi nedvével öblögettük. Az i-re azaz a terület kialakítására a pontot az azt körülölelő verseny útvonala tette fel. Gyakorlatilag körbe vette a vendégeket ezáltal az indulásban, de legfőképp a befutás küzdelmeiben is gyönyörködhettünk. Kuriózum, hogy kétféle szlovákot sikerült találni, az egyik, amelyik tud magyarul, a másik típus az amelyik angolul sem. A hivatalos személyzet sajnos csak anyanyelvén akart kommunikálni, ami érdekesen hatott például a „vegetáriánus magyarszki pörkölt” színpadi bemutatása közben, ahol a speaker nyomta anyanyelvén, a séfek pedig egymást magyarul bíztatták, de vicces volt IHM - Majka Mindenki táncol paródiára bemelegíteni, miközben a srác próbálta szlovákul túlkiabálni a nagysikerű táncdalt. Furcsa mód, a rendezvény nevének megadásakor nem voltak ennyire nacionalisták.


Visszaszámlálás, pisztoly dörrenésre indult a futam, nyakban gumiabronccsal kellett futni egy laza dombkört, háló alatt kúszás és egy mászóka vezetett ki a bámészkodók látószögéből. be az erdőbe. Egyik legjobb rész következett, jó pár száz méteres patakban futás az erdőben. Élvezetes küzdelem a hordalékokkal, kavicsokkal, hogy ép bokával végig tudd tolni a futamot. A kinti pályán az első szeretetcsomagért közel 3 km-t kellett loholni, ami nem is tűnt annyinak, köszönhetően a remek nyomvonalnak. Ekkor a kevesek által kedvelt, még több ember által gyűlölt párhuzamos korlát csodálatos testét simíthattuk végig, libikóka az egyensúly tesztelésére, kannacipelés, valamint térdig-mellkasig érő ugratók legyőzése volt a feladat. Túl sok pihenésre nem maradt idő, lábkímélő megoldásként klasszikus monkey bár, majd az igen nagy meglepetést okozó kampókéz szórta le magáról az embereket. A büntetésen nem törték sokat a szervezők a fejüket, 30 burpee. 

A frissítőpont előtti frissítésről konténermászás, mellig érő víz gondoskodott. Ismerős ferde fal, azaz tüskefal szintén elgondolkodtatott pár embert, de a végső döfést a többségnek a hálós monkey adta meg. (kár)Örömömre, itt sikerült jó nagy előnyt szerezni. A két komolyabb stresszfaktor között egy laza láncos gerenda utánuk pedig egy kisebb mászóka legyőzésével hagyhattuk el a pihentető kis mezőt.


Innen az út már egyenesen a vége felé vezetett, melynek bizonyságot az egyre hangosabb és közelebbiről jövő, színpadról szivárgó hangok adtak. Aki időben érkezett és nem a start időpontjában esett be, annak még lehetősége volt felkészülni lelkileg a rá váró építményekre, arra viszont senki nem számított, hogy a célegyenes ideje még nem jött el. Éles pattanóval irányítottak le a dombról egy fárasztó várkerülő körre. Lefelé mindig élvezet, majd újabb patakjárás és a felhevült testnek két tartálynyi mártózás majd roham neki a várnak. 30-40 fokos „emelkedő”, tűző napsütés, mindezt többszáz méteren. Mi kellhet még ahhoz, hogy az ostromlók jól kifáradjanak, mire elérik a várfalat? Mondanám, hogy a látvány kárpótolt az elvesztett energiákért, de abban élvezkedni kipihentebb állapotban szokás. Ha már feljöttünk a csúcsra, illik lemenni is. Lendületet a cél látványa adhatott, amire szükség is volt, hiszen az akadályok száma nem redukálódott még le nullára, sőt az egyedibb, ETH-s építmények is ide lettek letelepítve. A gyűrűs WTF-hez csak érdemes lenne betenni valami zenelejátszót állandó „Benny Hill theme”-el. Egyből értelmet nyerne a gyűrűtengerben újszülött borjúként bukdácsolók látványa, még egy jó videó is kijönne belőle szilveszterre. Másodszor megyek neki a sajtszeletekre emlékeztető lógó falapoknak. Ha ügyes vagy és a jó felén kezdesz el mászni, akkor az oldalába simán bele lehet ülni, így könnyen oldható feladat válik belőle. Ennek szöges ellentétét élhettük át a bokszzsákokon csimpaszkodva. Nedves, izzadt combjaink tapadási súrlódási együtthatójának alacsony volta miatt inkább karjaink erejére támaszkodhattunk. Hosszú volt. 

Extreme-es hagyományoknak megfelelően az utolsó megmérettetést a keresztségben csak „Welcome to the Jungle” néven emlegetett kombináció adta. Rúdon egyenesen előre, inverz V cargo és ez alkalommal három gyűrű határozta meg a tákolmány összetettségét. Itt is sűrűn találkozhattunk a burpee-k különböző fajtáival, illetve a 30-as szám szabadon értelmezésével. 


A finishbe érve természetesen hullott nyakba a medál, járt az esemény technikai pólója. Kis zacskóban háromféle vitamin/nyomelem/ásványi anyag pótló folyadék, valamint kuponkód a „II. Nyíregyházi Extreme Trail Akadályversenyre” a magyar-szlovák kölcsönös segítségnyújtás OCR tanácsának ajánlásával, hogy teljes legyen a kör. (25 Eurós kód, fű alatt, okosba, tőlem 😉)

Mivel az erőpróba és a hozzá kapcsolódó esemény párhuzamosan, egymás zavarása nélkül zajlott ezért a verseny után is érdemes volt még maradni vagy napsütésben, vagy programok nyújtotta szórakozásban feltöltődni. Annak ellenére, hogy épített mellékhelyiségek is a terület részét képezték, mobil WC-k és fertőtlenítőszerek garmadája biztosította a látogatók komfort érzetét, a nevezőknek „járó” klasszikus slagos tusolási lehetőség sajnos kimaradt a felhozatalból. Partizán akciók keretében erre a kézmosókat lehetett használni, ha nem volt a közelben a testszagnál erősebb illatosító készlet.


Szót érdemelnek a nyeremények, melyek között laptop, Xbox, telefon is megtalálható volt, a fiatalabb korosztályokban. Ahogy haladtunk előre a korban és sűrűsödtek a magyar sikerek, sajnos a jutalmak is szerényedtek. A részleteket nem tudom, azért feltűnő volt. Oklevélből ellenben minden dobogósnak jutott. 

Az élményindexet igencsak kitérítette ez a közös rendezés, a fesztiválhangulat megteremtése abszolút profizmusra vall, a pálya pedig változatosságával, kihívásaival elégítette ki az indulók igényeit.

Beszámoló: Veiger Gábor

4,6 / 5

Akadályok nehézsége: 4
Akadályok minősége: 5
Akadályok ötletessége: 5
Akadályok száma/táv hossza: 5
Terep nehézsége: 4
Pályarajz: 5
Hangulat a fesztivál területén: 5
Infrastruktúra (WC, fürdő, stb.): 4
Regisztráció és ügyintézés: 5
Online jelenlét (FB, Instagram, Web): 4,5
Kommunikáció: 4,5