Liget Akadályfutás

09.26. @ Városliget

Veiger Gábor / 2021.08.26.

2021 szeptember 26-án egy bombameglepetés akadályfutást hoz el nekünk a BSI, Budapest Sportiroda. Ez alkalomból készítettünk egy rövid interjút, mely során pár kulisszatitokra is fény derül.


OCR Mag.: Abszolút megvett minket a Liget választása arról nem is beszélve, hogy milyen exkluzív helyeken halad az útvonal. Mennyi munkával járt ezt elintézni? Nektek milyen akadályokkal kellett megbirkóznotok?

Elég messziről indul ez az egész, mert Budapesten már 2010-ben volt egy ilyen eseményünk, Brutálfutás Budapest néven még az előző Puskás Stadionban és környékén. Azóta sem találtunk elég impozáns helyet az újabb rendezvényhez. Ezt az ötletünket a Városliget Zrt és Liget Projekt tárt karokkal fogadta, hiszen ők is hosszú idő óta szerettek volna egy népszerűsítő eseményt. Gyakorlatilag egy ideális egymásra találásról beszélhetünk. Közösen jelöltük ki a több, mint 6 kilométeres útvonalat is.

Kis túlzással kijelenthetjük, hogy derült égből villámcsapásként ért minket a rendezvény. Értem ez alatt, hogy senki sem látta előre jönni és a meghirdetéstől a rajtig nem hagytatok túl sok időt. Mekkora az érdeklődés a rendezvény iránt? Létszámlimittel számoltok? Covid védettséget néztek?

Mi sem ültünk sokat a szervezésen, a BSI egyetlen versenymentes szeptemberi hétvégéjéről beszélünk ez és az egymásra találás után már nagyon felgyorsultak az események.

Már most 500 fő felett van a jelentkezők létszáma, ezért védettségi igazolvány szükséges. Mi 1000 fő feletti végső létszámmal számolunk.

A versenyzők a futam alatt mennyire lesznek elszeparálva a „civilektől”? A futásra tudnak majd fókuszálni vagy pluszban kell kerülgetni a nézelődőket is.

Keresztül-kasul futunk a Ligeten, a kalandok környékén mindenképp lesznek lezárások, szalagozás. A futamok 15 percenként indulnak, két rajt között a pálya amúgy lezárt részei is szabadon használhatók mindenki számára. Akadályőreink biztosítják, hogy a kalandoknál csak a versenyzők lehessenek, civilek ne akadályozzák a haladást.

Liget Akadályfutás 2021 - útvonalfilm


Akadályfutásként aposztrofáltátok ezt a futást, de kalandként hivatkoztok az akadályokra. Mennyire kell őket komolyan venni? Milyen edzettség kell a legyőzésükhöz? Kiknek ajánljátok?

Inkább kalandfutás, nem annyira OCR akadályokkal tarkított a pálya, például három emeletet lefutni a mélygarázsba, Millenium Házán átfutni, 200 méteres sprint a rekortán pályán. A Vajdahunyad Várában a kerengőt megnyitják nekünk, innen a Mezőgazdasági Múzeumba vezet az útvonal. Csuklósbuszon kell átjutnunk menet közben, a cél előtt mentőautón átfutás is bekerül a pályába, azaz sok kis kalandban lesz része a résztvevőknek. Klasszikusabb akadályok a majomlétra, gerendán futás, fal, valamint van a kettő keveréke: füstalagút, habalagút. 2010-ben nagyon jó képek készültek a tetőtől-talpig habosan versenyző emberekről, reméljük most is így lesz.

Ha a szemközti házból özvegy Krusinczky Miklósné, született Schnillinger Marika néni (barátoknak csak Manyika) meglátva a tömeget kedvet kapna egy körre és szokásos esti szappanoperája helyett titeket választana, de egy akadályt nem tudna legyőzni otthonkájában, milyen büntetésre számíthat?

Nincs büntetés, ha valami nem megy, akkor retorzió nélkül lehet tovább menni. A lényeg a jó kedv és a mozgás. Na jó, pont a majomlétrának lesz egy laza 100 m-es köre, ha nem sikerül, de ha úgy nézzük, ez még jutalomként is felfogható.

A célban befutóérem vár minden teljesítőt, egyéb meglepetésekkel készültök?

Befutócsomaggal készülünk a futóknak. Meglepetés a pályán lehetséges, ez csak a helyszínen fog kiderülni.

Mekkora bulira számíthatunk? A futás mellett találkozhatunk egyéb programokkal is? (kísérők, gyerekek számára)

Annyi látnivaló és szórakozási lehetőség van a Ligetben és környékén, hogy plusz programokkal most nem készültünk. 100%-ban a futásra koncentráltunk.


BSI, Budapest Sportiroda: Tamás Krisztián

Esemény: Liget Akadályfutás Facebook