Dragon Challenge & Just Run

3 óra s begolyózól

Veiger Gábor / 2022.04.10.


Három óra körözés. Az esemény időpontjának közeledtével egyre inkább tűnt elhamarkodott ötletnek az egyéniben indulás. Bezzeg nevezéskor! Apró betűs rész: minimum 5 kör és pattan a medál. Egy kör kevesebb, mint 2 kilométer, szóval nem lehetetlen.Habár a márciusi napsugár óvatosan kezdte lebontani az elmúlt tél keservesen kiszenvedett fehér lepelét, az éjszakai fagyok és a higanyszál, csupán lassú araszolása felfele még nappal is megkövetelte a réteges öltözködést. Bizalomra adott okot, hogy a fagyzugos terület állandó napfény támadása alatt állt.

Beugró csomag időmérő chip-et, karra felhúzható rajtszámot és csősál 2.0-t tartalmazott. A továbbfejlesztett sál újdonsága, hogy egyik végét integrált madzag segítségével zárhatunk le, így változtatva sapkává a ruhadarabot, megkímélve bennünket az alapszintű origami kényszertől, hogy magunk hajtogassuk a fejfedőt.


Nulladik lépés a kalandban egy közös pályabejárás. Itt kiderült, hogy egy kör hossza 1,7km<x <1,8km, a feladatok száma relatív. Tíz akadályt ígértek. A valóságban 8-9 megállós helyszín és több alatta, felette, közben átmászós, lassító momentum került letelepítésre, két, tisztán futósabb szakasszal. Az biztos, hogy melós lesz ez a 3 óra, tekintve, hogy vannak olyan versenyek, ahol 10 km-re jut ez az elosztás.

Indítás tömeges. Azaz egyszerre startolt az OCR mezőny. Az első pár kör a bemelegítésről, taktikázásról szólt. Mikor frissítsek? Mikor jöjjön az energiazselé? Páros indulók hány körönként cseréljenek? Előre kigondolt tervek mentek a semmibe, alakultak át a körülményeknek megfelelően.Rövid kifutás, egy domb, majd egy épületen át kezdődött a viadal. A kifelé vezető utat, mely visszafordított a cél felé, négykézláb mászva lehetett csak abszolválni. Az első körökben némi fennakadást okozott egy függőleges fal, túl magas volt ahhoz, hogy felugorjon valaki is a tetejére, segítségül pedig egy vékony kötél lógott, nem meglepő módon mindenki erre várt. Szerencsére a megtett körök számának növekedése eléggé szétoszlatta a mezőny ahhoz, hogy felesleges időt ne vegyen el a magaslat. Közvetlen utána, egy alatta-felette típusú, gerendás részen vezetett az út. Magassága a kulcscsontot verdeste, de legalább dobott egyet a pulzuson. Kanyargós utunk a rajtzóna mellett fordított rajtunk, ahol (az első körben nem!), közösségi munkaként a meleget adó hordók üzemanyagának számító fahusángokból fűrészeltünk vékony szeleteket. A viszonylag sok baknak köszönhetően nagy fennakadás már itt sem volt. Körönként egy megálló itt, talán a leggonoszabb része a tervnek. Ez a feladat két órán keresztül volt nyitott, tehát a lassan haladók profizmusa csillant abban, hogy kevesebbet fűrészeltek. Mondjuk dobogóra sem álltak, dehát valamit valamiért. 😊


Gumifal. Függőben, majd minden féle pózban. Gumiszőnyeg, középen átbújni, felette átlibbenni, alatta mászni. Élére állított soron egyensúlyozni. Ki tudja hányszor kellett pozíciót váltani a teljes időtartam alatt és ki számolta, hány akadályt jelentett ez. Miután gondolatban elkezdtünk időpontot foglalni a reumatológiára, egy rövidebb futós szakaszon pihenhettük ki magunkat. Oldalra pillantva a legyőzött nehézségek járták ütemes táncukat, ahogy szedtük lábunkat, míg előttünk már hívogatott a következő állomás.Abroncsok, nemek szerint csoportosítva, rajtuk kötél, nem messze egy karó, akkor húzzuk meg! Mellette egy keret, kötélen szépen sorba nyugalmukból kibillentett autógumik, melyeket csak lassan bír nyugalomra a gravitáció. Fellépünk az elsőre, másodikra, kilengenek, indulna a spárga, ha hagynák az izmok. De jó a csajoknak, kik teremben használják a tárogató gépet, combból ráfeszíteni! Vékony a kötél, vágja a kezem, másét is vágja. Következő körben majd jobban megy.Elhagyjuk a kertet. Csibészesen oldották meg a kijutást: a kerítést spontán megbontották, félig lehajtották. Lépni is kell és hajolni is, a felső vezető drót megmaradt. Második futós rész, ez már hosszabb, van vagy 300 méter. A végét egy szivatós feladat jelzi: hordóra babzsákot dobni. Se nem erősen, se nem laposan. Az elmélet megvan, a gyakorlat kicsit lassabban. „Vótmá’” kiálthatja egy belső hang, amennyiben visszatérő DR versenyző vagy. Persze volt már szinte minden, de ez mégis kiakasztó egy megálló!A cél már csak pár lépés, meg egy mászás, vissza az elkerített részre. Mondjuk azt, hogy ferde létra, kicsit szélesebb, kicsit távolabb vannak a fokok, kicsit nagyobb a dőlésszöge, de a végeredmény ugyanaz. A tetejéig, mert a másik oldala hiányzik, átpördülsz a csúcson, kisebb ugrás és az első csippanás már tényleg csak egy köpésnyire. Az utolsó keret, fent keresztben rudak, elég magasan, elég távol egymástól. Nyújtózni kell a következő fogásért. Az egyetlen hely, amit ki lehet váltani. Puzzle-el.Nincs megállás, oldalt pillantva a szervezők „All you can eat” asztala, szponzor üdítők, víz és tea. Többféle péksüti. Előtte a versenyzőknek kikészített asztal. Isok, zselék, energiaszeletek, ki mivel készült. Most még nem kell.

Második kör, fel-le, kúszni-mászni, alatta-felette, első fűrész a napon. Lányoknak vékonyabb. Azért látszik, ki milyen fűtéshez van szokva. Hullik a forgács, koppan a vékony rönk. Mindenféle mászás, egyensúly. Jobban ráfeszíteni a lógó ráfindákra. Van, aki kettesével lépked, következő körben.Az idő, mint egy csiga, úgy araszol, ha az órádat nézed és szinte elröppen, ha a feladatra koncentrálsz. Megjelennek új arcok a csatatéren, a váltás. De jó azoknak, akik párosban indultak. Lassan ők is ismerősök lesznek, mindenki ismer már mindenkit. A pihentebbek lekörözik a fáradtabbat, de csinálni kell. Csinálja más is. Mindig csak előre. Megvan az ötödik kör, csökken a lelki nyomás, de az izmokban anyag van. A fáradtság mindenkire kihat.

Lassan összefolynak a különböző nemeknek szánt tönkök, mindenki azt fűrészeli, ami a kezébe kerül. Amit húzni kell a porban, azt húzod, ami éppen a közelebb van. A méret mindegy. A kötél egyre jobban vág, de ezért jöttem, ezért jöttek a többiek is.Kis pihenő a frissítő asztalnál, újból lendületbe hoz. Az első domb, körről-körre magasabb. Ez ellentmond a fizikának. A fogazott cipők egyre több nyomot marnak a füves területbe, kijelölve az ideális ívet, mindenki azon akar futni. Minél kevesebb lépés annál több energia marad a hátralévő időre.

A célba dobásnál nyúlik az idő. Az elején a tanulásé volt a főszerep, a csúcson egyből talált a babzsák, a végén már csökken a koncentráció. Szaporodnak a puzzle munkások, idővel egyre többen választják ezt a módszert a tovább haladásra. Ki kellene próbálni azt is, de a karokban még van erő, a lábakban már kevesebb. Utolsó teljes kör, a végét még meg lehet húzni, ha megy…Elérte a nap a csúcsot, felhangzik a VÉGE parancs. Míg a szervezők végig járják a fáradt sportembereket, van idő a sütkérezésre, a pihenésre, a CH pótlásra. Természetesen mindenkinek jár a nyakék, a legjobbaknak még több is.S mi a konklúzió? Az érzés, mely azt súgta: „Ki kell próbálni!” ismét nem csalt meg. Ki kellett próbálni és visszajönni a következőre is, de azt már párban!Fotók: Dragon Race SE Facebook

Urbán Zsuzsa
Zsiga Zoltán
Kovács Zsolt