VulcanRun 2024

Kiéhezettek viadala
Veiger Gábor / 2024.04.05.

Csak nekem tűnik oly távolinak a legutolsó igazi OCR verseny?
Éhezvén a kihívásra gyűlt össze, a tavalyinál jóval több nevező az év első kvalifikációs versenyére. A márka jól ismert, ezért bizonyos fokú elvárások is vannak a VulcanRunnal kapcsolatban. Tavalyi igen sűrűn, akadályokkal telepített RAJT/CÉL-terület most kicsit szellősebbre sikeredett, némi megkönnyebbülést csempészve az indulók szívébe. A logikusabban elrendezett fesztiválterületre magyarázat talán az is lehet, hogy 5 és 10 kilis távok közül választhattunk az idén, ami jóval nagyobb mozgásteret enged a szervezőknek is.


Fighters' Run - Eplény

Száraz lábakkal a lankákon
Veiger Gábor / 2023.11.03.

Az megvan, hogy este házibuliba vagy hivatalos, berúgod az ajtót és a házigazda „welcome drink-el” vár az ajtóban? Azt a bulit elb@szni nem nagyon lehet, de az alaphangulat biztosított. Valami hasonlót éreztem, mikor már a parkolóban üdvözölt egy felfújható kapu. Igen, megjöttem, itt várnak!


NorthStorm - Az első csapás

Már elsőre is szuper lett!
Veiger Gábor / 2023.10.20.

Egyik kedvenc időtöltésünk új csapatok első rendezésére járni. A második kedvencünk meg visszamenni, de ez az írás most nem erről szól.Northstorm Szerbiában közel a határhoz választott helyszínt, mint később kiderült, nagyon is jól tették. Számítottak magyar versenyzőkre, ezért az információk jelentős része lefordítva is megjelent Instán. Közösségi médiában ott elég erősek, míg Facebookon mintha le lennének maradva. Tippelem, hogy így nehezebb lehet a marketing, de aki keresi megtalálja őket.


SalGo jótékonysági versenyek 09.09.

Bohócdoktorok akcióban
Veiger Gábor / 2023.10.06.


A Palóc Roham csapatát nem lehet megakasztani. Karitatív sorozatukba most a Piros Orr Bohócdoktorok kerültek, akik kórházról-kórházra járva vidítják fel a beteg gyerekeket. Nem volt kérdés, hogy ebbe a nemes cselekedetbe nekünk is be kell szállni. Persze élénken él bennünk a környező hegy által nyújtott terep emléke, valamint a kihelyezett akadályok kellemetlensége is. 3 in 1!


Kemény kutyások és kutyák Piliscséven

Az eső sem akadály!
Veiger Gábor / 2023.09.29.


Kutyást és kutyáját egyaránt kemény próbatétel elé állító megmérettetésen búcsúztatták a nyarat a hétvégén a Hard Dog Race szerelmesei Piliscséven. A helyi motocross centrum területén megrendezett BASE futamon rajthoz álló terepfutók négylábú társaikkal a versenysorozat történetében már legendásnak számító helyszínen belekóstolhattak a kihívás, a kaland, és a feladatok közös teljesítése felett érzett büszkeség érzésébe, egyúttal hozzájárulhattak a mellrák elleni küzdelemben oroszlánrészt vállaló Mellrákinfó Egyesületet támogatásához.
Mostoha körülményekkel nehezítette a Hard Dog Race (HDR) évadzáró BASE futamán résztvevő közel 1300 nevező és kutyája versengését a természet a Piliscsév Motocross Pályán szeptember 23-án, szombaton. A borongós, hűvös és csapadékos reggelen öt ország versenyzői húztak futócipőt, hogy hámot öltő társaikkal kipróbálják erejüket a 18 épített akadállyal, valamint feladatok egész sorával színesített, a rajttól a célig összesen 240 méter szintkülönbség legyűrését megkövetelő, 5630 méter hosszú távon. A barátságtalan őszi időjárás kitett magáért, ám a HDR rajongói ismét megküzdöttek a gyakran hajmeresztően meredek siratófalakkal, a kutyaszőrborzolóan sáros vizesárkokkal.
ESŐS NAP LEMONDÁS NÉLKÜL

A HDR története szorosan összekapcsolódik Piliscsévvel, hiszen a szellemiségével immár a lengyel és cseh helyszíneken is kutyások ezreit megmozgató kihívás szervezői 2016-ban a Piliscsév Motocross Pálya terepén szervezték meg első rendezvényüket, és akár esik, akár fúj, mindig szívesen térnek vissza ide.

 

„Többször bebizonyosodott már, hogy kutyával esőben is lehet futni, és a kedvezőtlen reggeli időjárás ezúttal sem szegte kedvét a résztvevőknek” – fogalmazott Púza András. A HDR alapítója fontos feladatának tekinti a kutyás sportok népszerűsítését, és a korábbi kutyavezető tűzszerész jelzésértékűnek tekinti, hogy a BASE futamra benevező terepfutók egyike sem mondta le a részvételt a csapadékos idő miatt. A verseny után úgy fogalmazott, a HDR az elszánt emberek kihívása, azoké a valóban kemény kutyásoké, akik négylábú társuk oldalán megküzdöttek a pálya, és a különféle akadályok nehézségeivel.
AKADÁLYOK SÁRRAL, VÍZZEL

A HDR szervezői az idei BASE futam előkészítésekor barátságos indián nyárra számítottak, ezért a terepfutópálya kialakításakor nagy hangsúlyt helyeztek a versengés során kimelegedő kutyák felfrissülését is szolgáló vizes akadályok beépítésére. A különféle feladatokat tartogató 18 akadály közül három okozott valóban nedves pillanatokat, ám az esőben a vizesárok már aligha jelenthetett kihívást a versenyzőknek.

 

A rajthoz állók ezúttal is megbirkózhattak a BASE futamok megszokott akadályaival, köztük a sáros siratófallal, a tápcipeléssel, a gumidzsungellel, a súlymellénnyel, vagy az ugrálópárnával, de a HDR most a rendszeresen visszatérőknek is tartogatott két teljesen új feladatot. A billenőpalló izgalmas kihívásnak bizonyult a hatlábú párosok számára, míg közvetlenül a célba érkezést megelőzően a „Musher összeköt” hozta zavarba a versenyzőket és társaikat, itt ugyanis a kutya és gazdája nem látja egymást, csupán a futószár köti össze őket, azaz a pároknak elválasztva kell áthaladniuk.
ELÉG FÉRFI VAGY A RÓZSASZÍNHEZ?
Hét esztendőre visszatekintő története során a HDR mindvégig fontosnak tekintette a jó ügyek, a non-profit szervezetek segítését. Az idei BASE-futam kapcsán a szervezők a mellrák elleni harc felkarolását tűzték zászlajukra, és a súlyos betegség megelőzéséért, leküzdéséért dolgozó Mellrákinfó Egyesület munkájához az alkalomra készült pólók értékesítésével gyűjtöttek támogatást. A HDR Shopban megvásárolt valamennyi HDR - MELLRÁKINFO EGYESÜLET feliratú póló árából 2000 forintot utalnak át az egyesület számlájára.

A szombati nyárbúcsúztató futam résztvevői Piliscséven találkozhattak a mellrák elleni küzdelmet a HDR-el és Mellrákinfó Egyesülettel közösen támogató Vizslafotózás munkatársaival is. Az „ELÉG FÉRFI VAGY A RÓZSASZÍNHEZ?” címmel, ősszel meghirdetett kampány keretében az együttműködő szervezetek a korai felismerés, valamint a mammográfiás szűrések fontosságára hívják fel a figyelmet. Mindehhez a Vizslafotózás rendhagyó megoldást választott, egy jótékonysági fotózás keretében műtermükben olyan férfiakat fényképeztek kutyáik társaságában, akik a kezdeményezéshez csatlakozva készek voltak rózsaszínben a kamera elé állni. A hétvégén záruló kampány iránt a várakozásokon felüli volt az érdeklődés, az elkészült képeket hamarosan bemutatják az akció szervezői.


A FOLYTATÁSBAN
A HDR csapata a 2023-as szezon lezárása után megkezdi a felkészülést 2024-re. A hazai, valamit a lengyel és cseh futamokat tartalmazó versenynaptár hamarosan napvilágot lát, ám a szervezők már most azért dolgoznak, hogy a következő esztendő az ideinél is több újdonságot, érdekességet, egyben kihívást, büszkeséget hozzon a kutyás terepfutás szerelmeseinek.


Fotók: Hard Dog Race Facebook


Adrenaline 2023

Upgrade a pusztában
Veiger Gábor / 2023.09.08.

Idén őszre tették egyik kedves kis fapados versenyem, ellenben most sem úsztuk meg a dög meleget. Egy új népi bölcsességgel lehetünk lassan gazdagabbak: ha Adrenalin, akkor szikrázó napsütés! Ami nem állandó az a pár fejlesztés, mióta nem találkoztunk. Így a „fapados” jelző kezdi is elveszteni értelmét. 


Az EDÓ

a magyar OCR Teréz anyukája
Veiger Gábor / 2023.09.06.

Rövid bemutatkozás, ha valaki még nem ismerne: Jelenleg a versenybírói bizottság elnöke vagy. Általad kezdett szerveződni és körvonalazódni a hazai bíróképzés, mely online és élő formában már meg is valósult.


A storm is coming

The 2nd chapter
Veiger Gábor / 2023.06.26.

Várunk Mindenkit, hiszen itt felmérhetik a határaikat is, izgalmas helyszínen kihívásokkal teli „szintmentes”, de annál technikásabb pályára számíthatnak a versenyzők. Az első körös regisztráció július elseje éjfél.


Fighters Run Eplény ki vállal be egy hegyi terepakadályfutó maratont

Sebők Szabolcs / 2023.05.15.

Október 21-én kerül megrendezésre a Fighters’ Run eddigi legkomolyabb kihívást jelentő versenye. A bátor jelentkezők ezúttal maratoni távon teljesíthetik az akadályokat a meredek sípályáiról híres eplényi terepen. 


Fighters' Run Eplény: ki vállal be egy hegyi terepakadályfutó maratont?

Sebők Szabolcs / 2023.05.15.

Október 21-én kerül megrendezésre a Fighters’ Run eddigi legkomolyabb kihívást jelentő versenye. A bátor jelentkezők ezúttal maratoni távon teljesíthetik az akadályokat a meredek sípályáiról híres eplényi terepen. 


Északi vihar a déli végeken

Bemutatkozik a NorthStorm
Veiger Gábor / 2023.05.10.

Először is, mutatkozzatok be kérlek, kik vagytok ti?A csapat 2020-ban alakult és jelenleg 20 tagot számlál. A „Skyrunners” nevet azért választottuk, mert többen közülünk ejtőernyőzéssel is foglalkoznak, valamint terep-akadályfutásban is jeleskednek.


Fighters' Run - 2023-as szezonnyitó a Cserhátban

Sebők Szabolcs / 2023.03.15.


Március 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Fighters’ Run sorozat szezonnyitó eseménye a Nógrád vármegyei Bér, Virágospusztán. A terepakadályfutás szerelmeseit a sikeres 2022-es év után újra egy izgalmas pálya várja a Cserhát kevésbé ismert tájain. 
A sorozat tavalyi versenyeihez hasonlóan szombaton az egyéni versenyzők és a Farkaskölykök állhatnak rajthoz, a vasárnapi nap pedig a 2-4 fős csapatoké. Újdonság, hogy az idei évtől már hosszabb távokon is versenyezhetnek a futók, a szezonnyitó versenyen rövidtávon, amely 8-11 km 20-25 akadállyal, illetve a Fighters’ Run történetében először a 14-18 km-es középtávon is rajthoz állhatnak majd, ahol 25-30 akadályt kell leküzdeniük. 


Fighters’ Run - 2023-as szezonnyitó a Cserhátban

Sebők Szabolcs / 2023.03.15.


Március 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Fighters’ Run sorozat szezonnyitó eseménye a Nógrád vármegyei Bér, Virágospusztán. A terepakadályfutás szerelmeseit a sikeres 2022-es év után újra egy izgalmas pálya várja a Cserhát kevésbé ismert tájain. 
A sorozat tavalyi versenyiehez hasonlóan szombaton az egyéni versenyzők és a Farkaskölykök állhatnak rajthoz, a vasárnapi nap pedig a 2-4 fős csapatoké. Újdonság, hogy az idei évtől már hosszabb távokon is versenyezhetnek a futók, a szezonnyitó versenyen rövidtávon, amely 8-11 km 20-25 akadállyal, illetve a Fighters’ Run történetében először a 14-18 km-es középtávon is rajthoz állhatnak majd, ahol 25-30 akadályt kell leküzdeniük. 


Fighters’ Run - 2023-as szezonnyitó a Cserhátban

Sebők Szabolcs / 2023.03.15.


Március 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Fighters’ Run sorozat szezonnyitó eseménye a Nógrád vármegyei Bér, Virágospusztán. A terepakadályfutás szerelmeseit a sikeres 2022-es év után újra egy izgalmas pálya várja a Cserhát kevésbé ismert tájain. 
A sorozat tavalyi versenyiehez hasonlóan szombaton az egyéni versenyzők és a Farkaskölykök állhatnak rajthoz, a vasárnapi nap pedig a 2-4 fős csapatoké. Újdonság, hogy az idei évtől már hosszabb távokon is versenyezhetnek a futók, a szezonnyitó versenyen rövidtávon, amely 8-11 km 20-25 akadállyal, illetve a Fighters’ Run történetében először a 14-18 km-es középtávon is rajthoz állhatnak majd, ahol 25-30 akadályt kell leküzdeniük. 
A szervező cég minőségi rendezésre törekszik, így a 2023-as évet beruházásokkal és újításokkal indítják útnak. Immár saját aluminium elemekből épülnek fel a látványos, nagy akadályok, és új akadályra is számíthatnak a résztvevők. Mivel fontosnak tartják a versenyzők visszajelzéseit, az ő kérésükre lecserélésre kerül a papír rajtszám. Az egyéni versenyzők saját névvel ellátott, jó minőségű örökrajtszámos fejpántot kapnak, amelyet a versenyeken kívül, futóedzéseiken is tudnak használni. A csapatban indulók és a gyerekek is fejpánttal versenyeznek majd, utóbbi kategóriákban azonban a fejpántot le kell adni a célban, és gondos tisztítás után a következő versenyen újra bevetésre kerülnek. 
Az eseményen örömmel látnak kezdőket és haladó akadályfutókat egyaránt! 
Online nevezni március 19-ig lehet, a szervezők kérik a versenyzőket, ne hagyják utolsó pillanatra a nevezést!. További részletek és nevezés a www.fightersrun.com oldalon.
A rendezvény látványosnak ígérkezik - igazi fesztivál hangulattal, kiállító partnerekkel, büfével várják a versenyzőkön kívül a kísérőket, nézőket is. 
Csatlakozzatok a falkához Ti is! 


IV. NYÍREGYHÁZI EXTREME TRAIL WEEKEND - Terepakadály futó verseny

A torta meg lesz fűszerezve
Veiger Gábor / 2022.10.09.

Hagyományoknak megfelelően idén sem maradhatott el a sík-terep-akadály-futás egyik legjobb versenye Nyíregyházán. Arról nem is beszélve, hogy a nap nem ér véget a cél után, a kísérőprogramok, a hagyományoknak megfelelően, minden korosztálynak kikapcsolódást nyújthattak.Nagyobb rendezvényeken egyre divatosabb, hogy a helyszíni csomagátvételre már előző nap lehetőséget biztosítanak. Idén az időmérőm kívül egy zoknival bővült az Extremes kollekció. Igazán lelkes kalandoroknak így már van: pólója, törölközője, baseball sapkája és ha minden igaz, ezeket egy saját márkás tornazsákba is el tudja helyezni. Másik előnye a 0-ik napnak, hogy a célterület környékét el lehet kezdeni feltérképezni, nekiállhatsz koptatni a felállított akadályokat, hogy másnapra ne érjen meglepetés. Legalábbis a pálya végén 😊


Fighters' Run - Sirok

A falka felemelkedése
Veiger Gábor / 2022.06.23.

Régi-új csillag tűnt fel a magyar OCR élet égén. Ha a „régi”-t nem érted, semmi baj, a 2012-ben indult Fighters’ Run sorozat ’16-ban rendezte utolsó futamát. Akkor még sima kalandfutásnak dedikálva, kevésbé kiforrva, jobban kihasználva a természetet, nem sajnálva az árkok ásását egy-egy ferdepalánk után, a „tökig sarasnak lenni” elvárás volt, nem extra. Régi videókat nézve akaratlanul is felsejlik a gondolat: „Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi sem.” Mégis mit hoztak nekünk a feltámasztással?


EXTREME TRAIL FESZTIVÁL - Tokaj

Minőség, megbízhatóság, ET!
Veiger Gábor / 2022.06.12.

’22-ben az Extreme Trail végre visszatért oda, ahonnan öt évvel ezelőtt elindult és azóta is töretlenül szervezi nekünk a kihívásokat. Ugyan a belvárosból kiköltöztek a Fesztiválkatlanba, ez csak jót tett az eseménynek.


"A csapatverseny megrendezésével egy hiánypótló verseny típust szerettünk volna megalkotni"

Interjú Sisak Zsófival és Kempelen Zitával, a hétvégi Fighter's Run szervezőivel
Sebők Szabolcs / 2022.06.07.


Magyarország első akadályfutó versenyének emlékét méltó módon vinné tovább a most már Ultrabalaton logó alatt dolgozó Sisak Zsófi, Kempelen Zita és Mayer Viktor fémjelezte csapat. Hétvégén végre valósággá is válik a majd' egy éve formálódó álmuk. A közelgő siroki Fighters’ Run utolsó nagy szervezői hajrájában Sisak Zsófi és Kempelen Zita válaszoltak az OCR Magazinnak.


Ez tényleg Fair Play

Még egy ok, hogy ott légy!
vendég / 2022.05.26.

1., Ez tényleg Fair Play…Hogyan fér bele ennyi segítségnyújtás egyetlen versenybe?Megmutatjuk!


IV. Várvölgyi terepakadály futás

Kincsre leltünk!
Veiger Gábor / 2022.05.24.

Voltatok már úgy, hogy éltétek az életeteket, aztán jött egy inger, egy hatás, ami kinyitott egy kiskaput és észrevettetek valamit, ami eddig is ott volt, de „nem láttátok a fától az erdőt”? A TOR 4. alkalommal rendezett, mi pedig első alkalommal koptattuk akadályait. Sajnos.